maanantai 23. marraskuuta 2015

Lauantai-ilta Espanjalaisittain

Viime lauantaina vietettiin meidän perheessä tunteikasta jalkapalloiltaa, kun suurseurat Real Madrid ja Barcelona kohtasivat jälleen. Meille Real-faneille peli tuotti tällä kertaa valtavan pettymyksen, mutta ainakin eväät olivat kohdillaan. Meille on vuosien mittaan muodostunut perinteeksi napostella tämän klassikkopelin ohessa erilaisia espanjalaisia herkkuja, kuten serrano-kinkkua, juustoja ja mitä nyt milloinkin.

Tänä vuonna myös itse väsätyt kroketit ovat tulleet täydentämään tapas-pöytäämme. Näiden vääntäminen oli alkuun ihan älyttömän tuskaista ja turhauttavaa, ja meinas munkin rautaiset hermot pettää. Löydettiin äidin kanssa alkuperäinen resepti yhdestä espanjalaisesta keittokirjasta, mutta taikinasta tuli kahdella ensimmäisellä kerralla niin löysää, että siitä oli suorastaan mahdotonta muotoilla yhtikäs mitään. Saatiin kuitenkin äidin espanjalaiselta serkulta hieman paranneltu ohje näiden tekemiseen, ja kuten sanontakin kuuluu: kolmas kerta toden sanoo!

Laitan nyt teillekin jakoon sen hyväksi havaitun ohjeen ja pari vinkkiä, joiden avulla toivottavasti säästytte pahimmalta tuskastelulta :D Eihän nämä mitään terveysruokaa ole, mutta ah niin hyviä!

IMG_4180

Croquetas de Jamón Serrano
(Kinkkukroketit)

100 g serrano-kinkkua
3 kananmunaa
2 rkl voita
3 rkl  vehnäjauhoja
3,5 dl maitoa
suolaa ja pippuria
hyppysellinen jauhettua muskottipähkinää
vehnä- ja korppujauhoja leivittämiseen
oliiviöljyä friteeraukseen

Leikkaa kinkku pieniksi suikaleiksi ja sekoita yhden munan ja yhden keltuaisen kanssa. Sulata voi pannulla ja sekoita joukkoon jauhot. Anna suurustua hetki ja lisää maitoa pikku hiljaa jatkuvasti sekoitellen. Seos saa kiehua niin kauan, kunnes siitä tulee yhtenäinen kiinteä massa. Tässä vaiheessa ei kannatta hötkyillä, vaan on parempi hämmennellä "kastiketta" kaikessa rauhassa hyvä tovi.

Sekoita valmis massa kulhossa kinkku-munaseoksen kanssa ja mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Laita hetkeksi jääkaappiin. (Älä vaan hyppää tämän jääkaappivaiheen ohi, sillä lämmin mössö ei pysy millään kasassa.)

Vatkaa jäljelle jäänyt muna valkuaisen kanssa matalareunaisessa kulhossa. Laita toiseen kulhoon/lautaselle noin puoli desiä vehnäjauhoja ja kolmanteen korppujauhoja. Jokaiseen kulhoon on hyvä ottaa omat ruokalusikat (2kpl).

Kun massa on jäähtynyt, ota siitä kahdella kostutetulla ruokalusikalla pieni kimpale ja yritä muotoilla siitä jota kuinkin kroketin muotoinen pallero. Pyörittele se ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja  kääntele lopuksi vielä korppujauhoissa. Muistutan, että tässä(kin) kohtaa maltti on valttia. Ensimmäinen tai välttämättä toinen tai kolmaskaan kroketti ei ehkä näytä ihan siltä miltä pitäisi, mutta pienen harjoittelun jälkeen alkaa homma luistamaan. 

Nostele kroketit kattilassa kuumennettuun oliiviöljyyn.  (Huom: kattila oli selvästi parempi vaihtoehto kuin pannu!) Kroketit saavat peittyä öljyyn lähes kokonaan ja niitä voi pari kertaa pyöräytellä friteeraamisen aikana. Nosta valmiit kroketit ensin hetkeksi talouspaperille, jotta ylimääräinen öljy valuu pois ja siirrä sitten tarjoiluastiaan. Tarjoile saman tien kuumana ja naaauti! :-) 

IMG_4168

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti